Meestgestelde vragen over ... Tanzania

14

Wat is eigenlijk het verschil tussen Kenia en Tanzania, wordt ons weleens gevraagd. De landen zijn wel buren van elkaar, maar hebben ieder een sterk eigen karakter. Waar Kenia volop safari is, staat Tanzania voor diversiteit. Hier vind je de Kilimanjaro, witte stranden op Zanzibar en toch ook een overdaad aan wild in het achtste wereldwonder: de Ngorongorokrater. Of je klant dus actief in de benen wilt of juist even helemaal niets wil doen: in Tanzania kan het allemaal.

We krijgen regelmatig vragen over onze bestemmingen. Bijvoorbeeld over visa, routes en zelfs over hoeveel kilo bagage er mee mag.  Daarom hebben we besloten om een blogserie te maken met de meest gestelde vragen over een bestemming. Vandaag hebben we veelgestelde vragen over Tanzania gebundeld. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde 11 vragen. 

Tanzania dus: de ultieme safari-bestemmingen. Bekijk olifanten en buffels vanuit een safari jeep. Combineer een safari in de Serengeti met een fietstocht of trekking langs dorpjes over de flanken van de Kilimanjaro. Daarna bijkomen aan het strand op het idyllische Zanzibar?  Voor gezinnen hebben we een speciale familiereis door Tanzania samengesteld. 

1. Heeft een reiziger een visum nodig voor Tanzania?

Een paspoort moet bij vertrek uit Tanzania nog minimaal zes maanden geldig zijn. Er is tevens een apart visum voor Tanzania nodig. Deze kan persoonlijk of schriftelijk worden aangevraagd via het consulaat in Den Haag, Alexanderveld 87, 2585 DB, 070-2156450. Ook kan je klant het visum bij aankomst op het vliegveld ter plaatse aanvragen, maar houd dan wel rekening met langere wachttijden.

Voor het aanvragen van het visum zijn er twee pasfoto’s nodig van 4,5 cm x 3,5 cm, evenals een kopie van het ticket met daarop de terugvlucht vermeld, of een boekingsbevestiging. Ook heeft je klant een ingevuld aanvraagformulier nodig dat je hier alvast kunt downloaden. Het visum dat je klant ontvangt is drie maanden geldig. Het eiland Zanzibar is een onderdeel van Tanzania, dus daar heb je geen apart visum voor nodig.

2. Hoe zit het met een single of multiple entry visum?

Voor het heen-en-weer reizen tussen twee landen volstaat een zogenoemd ‘single entry visum’ dat € 50,- per persoon kost. Deze blijft ook geldig als je meerdere malen tussen de landen heen en weer reist, wat vaak het geval is. Je vliegt bijvoorbeeld op Nairobi, reist met ons door Kenia en steekt de grens over naar Tanzania en reist vervolgens weer terug naar Nairobi voor een aansluitende terugvlucht of andere bouwstenen. Bij het aanvragen van een visum kun je  weliswaar een ‘multiple entry visum’ aanvragen dat € 100,- per persoon kost, maar dat is dus niet nodig.

3. Kun je Tanzania combineren met Kenia?

Tanzania is prima te combineren met Kenia. In onze planner zie je verschillende reizen waarin deze combinatie al gemaakt is. Mocht je klanten hebben die graag willen eindigen aan het strand, dan is er tevens de optie om naar Zanzibar te gaan. Mochten je klanten liever op het vasteland verblijven, dan is Diani Beach in Kenia een heerlijke plek om nog even te ontspannen.

4. Wat is het beste seizoen voor Tanzania?

De ligging dicht bij de evenaar geeft je misschien het idee dat het altijd tropisch heet is in Tanzania, maar eigenlijk valt dat best wel mee. De temperaturen kunnen tegen het middaguur zeker wel oplopen tot de dertig graden, maar echt onbehaaglijk wordt het niet snel. Het overgrote deel van het land ligt namelijk op zo’n 1500 meter hoogte, dus het is er koeler en droger dan in veel andere tropische landen.

Voor Tanzania geldt dat juni t/m september en december t/m februari als de beste reisperiodes worden gezien. Dit zijn de droge periodes en er is dan weinig water in de meeste wildparken, waardoor het wild zich concentreert in de gebieden waar het kostbare vocht nog wel te vinden is.

5. Wanneer is de befaamde Grote Trek?

De Grote Trek, ook wel de Grote Migratie genoemd, is een van de intrigerendste schouwspellen van Moeder Natuur. Ieder jaar trekken miljoenen gnoes, zebra’s en antilopen over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania richting de Masai Mara in Kenia. In hun kielzog struinen jagers (leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s) de savanne af op zoek naar de zwakken.

Het hoogtepunt van deze trek vindt plaats in juli en augustus, maar uiteraard zijn je klanten niet de enige die getuige willen zijn van dit natuurspektakel. De meeste lodges en tented camps zijn al maanden van tevoren volgeboekt. Dit is ook een van redenen dat wij kiezen voor private camping. Wij kunnen ons private camp op de meest logistieke plaatsen opbouwen en daar zitten  waar het wild ook zit. Heb je klanten die getuige willen zijn van de Grote Trek, dan raden we je zeker aan om tijdig te boeken.

6. Hoe zit het met malaria in Tanzania?

Malaria komt nog wel voor in Tanzania en dan met name rondom Lake Victoria, in het binnenland en op Zanzibar. Nairobi en de meeste wildparken liggen boven de 1.200 meter en hier kunnen geen malariamuggen leven. Voor advies over het gebruik van eventuele profylaxen (malariapillen) verwijzen we je graag naar GGD.

Reis je met kinderen? Vanwege malaria zijn Tanzania en Kenia vooral geschikt voor kinderen vanaf zes jaar maar kan je wel vanaf 3 jaar op safari.

7. Waar kan ik de Riksja Family-reis naar Tanzania vinden?

Tanzania is een land waar je met kinderen heel goed heen kunt. We hebben op Tanzaniaonline.nl een familierondreis voor Tanzania staan. Mochten je klanten hierin geïnteresseerd zijn, dan horen we dit graag. Onze Family-afdeling maakt dan een mooie offerte voor je klanten.

8. Kunnen m’n klanten de Kilimanjaro beklimmen?

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en een van de hoogste bergen ter wereld. Het is niet te beschrijven wat je voelt als je na dagen klimmen op het dak van Afrika staat.

De Kilimanjaro beklim je met Riksja met een ervaren privégids. Die begeleidt je klanten op hun eigen tempo veilig de berg op. Deze beklimming vind je terug in onze Travel Planner.

9. Hoe reis je door Tanzania en Kenia?

In Kenia en Tanzania maken we gebruik van twee type safarivoertuigen: een comfortabele 4×4 Toyota minivan en een Toyota Landcruiser. Vrijwel alle safari’s worden uitgevoerd door de 4×4 minivans. Deze redden zich prima op de vaak hobbelige en soms modderige wegen.

Ook onze bouwstenen worden standaard uitgevoerd met deze minivans, omdat de huurprijs hiervan lager ligt dan de landcruisers en we hierdoor de beste prijs-/kwaliteitsverhouding kunnen bieden. Er is plaats voor maximaal zeven personen inclusief bagage, maar we reizen met maximaal zes personen, zodat je klanten wat extra comfort en ruimte hebben. Tijdens de gamedrives wordt het dak opengeklapt, zodat er 360 graden zicht is.

10. Waar slapen je klanten in Tanzania?

Je klanten slapen in sfeervolle accommodaties in de sfeer van het gebied. We hebben gezocht naar kleinschalige slaapplekken, weg van de grote lodges en resorts. Laat je klanten slapen in knusse lodges en tented camps, midden in de natuur. Het échte safarigevoel ervaar je in tenten waarin je gewoon rechtop kunt staan, met echte bedden, klamboes en je eigen badkamer. Je hoeft dus geen kampeerliefhebber te zijn. 

11. Wat mag mijn klant niet missen?

Dat ligt er natuurlijk aan wat je klant zoekt, maar onze reizigers worden erg enthousiast van het beklimmen van (een stuk van) de Kilimanjaro, meren vol flamingo's, wild spotten in Ngorogoro, fietsen door Kilodorpjes,  duiken onder een van de vele watervallen, eigen koffie plukken en natuurlijk een paar daagjes relaxen op Zanzibar!

Bericht delen: