Meestgestelde vragen over... Nepal

Nepal FAQ

Vandaag hebben we de meest gestelde vragen (en de antwoorden) over Nepal op een rij gezet. We krijgen regelmatig vragen over onze bestemmingen. Bijvoorbeeld over visa, routes en zelfs over hoeveel kilo bagage er mee mag. Die informatie (en meer!) lees je hier.

Een Nepalees doet een gebedje in een van de tempels in de Kathmandu vallei en ontwijkt behendig een paar riksja’s 😉 In het subtropische laagland zoekt een pantserneushoorn naar voedsel, terwijl een krokodil ontspannen aan de oever van een rivier ligt. Tijdens een Nepal-reis slaapt je klant in karakteristieke hotels, trekkinglodges met uitzicht over de bergen of op het platteland in Chitwan National Park.  Het wordt een prachtige tijd!

1. Hoe zit het met een visum in Nepal?

Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen dienen in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog zes maanden geldig is. Het visum voor Nepal kun je vooraf aanvragen bij het consulaat in Amsterdam, maar je kunt je Nepal visum ook bij aankomst in Kathmandu regelen. Wanneer je via Tibet naar Nepal reist en bij Kodari de grens over gaat, kun je ter ook plaatse je Nepalse visum aanvragen.

2. Wat is de beste reistijd voor Nepal?

De beste reistijd voor Nepal is oktober tot eind April. Het klimaat in de lagere gedeeltes (het zuiden) van het land, zoals onze bouwstenen in Chitwan National Park, is (sub)tropisch. De zomers zijn hier erg vochtig en heet met een oplopende temperatuur tot 40 graden Celsius.

Tijdens de meeste bouwstenen of rondreizen reizen je klanten door de voorhimalaya. Hier heerst een gematigd klimaat. De warme en natte zomers worden afgewisseld door koele en zonnige winters. Omdat Nepal zuidelijk van het Himalaya gebergte ligt, is het klimaat ook op hoger gebied aangenaam.

In het Annapurna gebergte en de Himalaya aan de noordgrens van het land vinden we boven de 4000 meter een hooggebergteklimaat. Met een zonnetje is het overdag aangenaam, maar ’s nachts koelt het flink af en kan het ook flink onder het vriespunt uitkomen. Muts en handschoenen zijn hier geen overbodige luxe.

3. Kan je Nepal combineren met Bhutan of Tibet?

Bhutan en Nepal vormen een fascinerende combinatie, vinden wij. Beide landen zijn diep religieuze koninkrijken, maar er zijn ook interessante verschillen. Het vredige Bhutan is boeddhistisch met veel Tibetaanse invloeden, terwijl je klant in het hindoeïstische Nepal vooral Indiase invloeden vindt. Nepal en Tibet zijn dan weer geen goede match. Wil je klant naar Tibet? Dan raden wij eerder aan combinatie aan met China.

4. Kunnen mijn klanten naar Everest Basecamp?

Als er één trekking op de bucket list van veel reizigers staat, dan is het wel de Everest Basecamp Trekking. Uiteraard kan je deze trekking bij ons boeken! Door de flinke hoogte (tussen 2.800 en 5.300 meter) en de lange dagen, is een goede conditie en training vooraf wel echt noodzakelijk.

Tijdens de trekking bouwt je klant de hoogte goed op en er is ook een acclimatisatie dag opgenomen. Onze ervaren gids en drager zorgen goed voor je klant en brengen ook nog eens prettig gezelschap. Het doel is natuurlijk het Mount Everest basiskamp op ruim 5.300 meter hoogte. Hier vandaan vertrokken de grootste klimmers ter wereld naar de top.

5. Hoe zit het met trekking permits?

Tijdens een trekking ben je verplicht om in het bezit te zijn van een ‘Trekking Permit’. Door het verstrekken van deze permits is het duidelijk hoeveel mensen een bepaalde trek aan het maken zijn. De permits worden door de lokale agent geregeld. De kosten hiervoor zijn in ons landarrangement inbegrepen.

Voor een trekking in het Annapurna gebied hebben je klanten een pasfoto nodig om ter plaatse de benodigde formulieren in te kunnen vullen. De aanvraag en het invullen vindt in Kathmandu plaats, dus zorg ervoor dat je klant een paar pasfoto’s bij zich heeft.

6. Hoe reizen mijn klanten door Nepal?

Qua vervoer kun je tijdens een Nepal-reis tussen Kathmandu en Chitwan het beste gebruik maken van een privé transfer. Vanuit Chitwan naar Pokhara? Dan kun je ook op dit traject het beste gebruik maken van een privé transfer. Volgens ons is dit de meeste prettige manier om Nepal te bereizen. 

Van Pokhara terug naar Kathmandu is een korte vlucht het meest comfortabel. Wil je klant liever terug met een privé transfer, dan kan dat ook. De transfer duurt dan zo’n 6 uur.

7. Hoe zit het met een rondvlucht boven Mount Everest?

Een ochtendvlucht van ongeveer een uur over de Himalaya met vrijwel altijd zicht op onder meer Mount Everest, Cho Oyu en Lhotse (3 toppen boven de 8.000 meter). Wie wilt dit nou niet? Dit is zeker bij ons te boeken maar gaat alleen door bij goed zicht. Je klanten worden al vroeg in de ochtend opgehaald. Bij slecht zicht wordt de vlucht verplaatst of krijgen ze het geld retour.

8. Kunnen mijn klanten ook met kleine kinderen naar Nepal?

Met het gezin een reis naar Nepal maken? Vanwege de meerdaagse trekkingen en de lange afstanden is Nepal vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf. Belangrijk is dat je hierbij voor de herfst-, kerst-, of voorjaarsvakantie kiest. In de zomerperiode vindt namelijk de moesson plaats.

9. In wat voor slaapplekken verblijven mijn klanten in Nepal?

Tijdens een Nepal reis slapen je klanten in karakteristieke hotels. Tijdens een trekking slapen ze in trekkinglodges met uitzicht over de bergen. Deze lodges zijn erg eenvoudig met beperkte faciliteiten. Toiletten (en soms een douche) deel je met de andere trekkers. Er zijn in Nepal geen familiekamers, maar voor gezinnen proberen we de kamers altijd naast elkaar te boeken.

10. Kunnen mijn klanten direct vliegen op Nepal?

Voor de vlucht naar Kathmandu, Nepal zijn er verschillende mogelijkheden. Inmiddels zijn er een aantal maatschappijen die met 1 overstap naar Kathmandu vliegen, zoals Etihad Airways en Turkish Airlines. Een andere mogelijkheid is om vanaf Amsterdam per directe vlucht, of met een overstap, naar Delhi in India te vliegen, daar op de luchthaven te overnachten en vervolgens door te vliegen naar Kathmandu.

Bericht delen: