Even kletsen met... Rein Visser

Het gros van de professionals in de ZRA-branche is vrouw. Het aantal mannelijke zelfstandigen is op één hand te tellen. Onder hen is de joviale Rein Visser. Hij benadrukt graag het sociale aspect van zijn beroep. In dienst staan van de klant doe je niet voor de harde euro’s, geeft hij toe. Misschien zijn mannen vaak zakelijker. Een reis moet comfortabel zijn voor de klant. Geld verdienen aan de verkoop van de reis mag niet op de eerste plek staan, vindt Rein.

Rene Visser uitzicht 2 (1 van 1)-1

“Een gesprek met mij kost anderhalf uur”, zegt Rein stellig. “Ik ben iemand die makkelijk en veel kletst en anderhalf uur is de standaard tijd die ik uittrek voor een afspraak met klanten. Dat doe ik graag bij de klant thuis.” De persoonlijke benadering vindt de 50-jarige ZRA-man een must voor zijn vak. “Mensen boeken graag hun reis bij een persoon, niet bij een organisatie.”

Ervaring

Als je hem vijftien jaar geleden had gevraagd of hij zichzelf zag als reisagent, zou hij je misschien hebben uitgelachen. “Toen ik werkte bij touroperator Unitravel leek het me niks om ontevreden, klagende reizigers te woord te staan. Toch maakte ik de overstap naar een reisbureau, bij mij om de hoek in het Statenkwartier in Scheveningen. Daar heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan in met name Europese bestemmingen. En kreeg ik een heel ander beeld van de consument!”

Op straat

“Na tien jaar ging het reisbureau failliet. Toen stond ik op straat. Maar juist op straat hield ik mijn klantcontacten warm. Ik werd benaderd door Fred van Eijk van Travel Counsellors en hij heeft mij met zijn mooie visie uitgedaagd ZRA te worden. Hij is echt een groot voorbeeld voor mij. Ik ben zo geïnspireerd door zijn visie op het leven en het reizen en het belang van de band met de klant! Hij kwam echt mooi op mijn pad.”

Favoriet

Rein helpt reizigers naar alle werelddelen. Maar wat is zijn eigen favoriet? “Zuid-Afrika met zijn diversiteit, Kaapstad en wijnstreken. Ik kan er niet genoeg van krijgen! Maar ook Botswana, daar is de natuur zó mooi! Ik ben niet gelovig, maar heb daar wel iets van een religieuze ervaring gehad. Bijzonder mooi. Afrika heeft echt een plek veroverd in mijn hart.”

Erg enthousiast was Rein ook over de Riksja Family reis naar de USA. Hij was er niet zelf, maar boekte deze reis voor zijn nicht en haar pubergezin. “Zij hebben daar echt een fantastische tijd gehad. Het is dat ik geen kinderen heb..”, zegt hij lachend. “Voor mij was de samenwerking met Riksja ook prettig. Snelle reacties, goede uitleg.”

Rene Visser met paarden (1 van 1)

Leermomenten

“Ooit heb ik zelf een rondreis door Amerika in elkaar gezet. Alles in mijn eigen systeem. Ik dacht het wel helemaal oké was, maar achteraf voegde al die moeite van mij niets toe. Dat zie ik wel als mijn grootste misser. Soms is het beter om voor iemand te boeken bij een touroperator als Riksja.

Ook heb ik geleerd dat alle bestemmingen aantrekkelijk kunnen zijn. Je kunt denken: ‘Egypte? Turkije? All-inclusive resorts? Ik had eens een klant die het combineerde met een huurauto en die kwam op de mooiste plekken! Ook de politieke situatie van een land kan twijfels oproepen. Maar realiseer je ook dat je ter plaatse vaak gewoon eerlijke hardwerkende ondernemers steunt. Voor mij zijn er geen no-go gebieden. Ik haak altijd in op de wensen van de klant. Voor iedereen is dat weer anders.”

Tweede baan

Ik ben nu vijf jaar zelfstandig en vind het dat het lekker loopt. Naast ZRA ben ik drie dagen in de week tramconducteur in Rotterdam. Dat geeft wat afwisseling aan de kantoordagen thuis. Soms sta ik op Rotterdam Centraal even een belletje te doen met een klant. Het is wat mij betreft goed te combineren. Deze baan inspireert me ook door ontmoetingen met tramreizigers. Maak ik spontaan een praatje met een trouwambtenaar die onderweg is naar een huwelijksvoltrekking. Ik vind het fantastisch! Zo blijf ik zelf ook in beweging.”

Bericht delen: