Even kletsen met... Natascha Mali (TUI)

Voor reislustig Limburg is Natascha Mali een rots in de branding. De 50-jarige manager van reisbureau TUI heeft al 25 jaar mensen aan tickets geholpen om meer van onze mooie planeet te zien. Menig klant weet de winkel in het Limburgse Heerlen te vinden. “Persoonlijk advies, daar blijven mensen bij ons voor binnenstappen. Ik geloof dat reiswinkels blijven bestaan. Wij zijn een belangrijk aanspreekpunt voor velen.”

Door haar jarenlange ervaring ziet Natascha verschuivingen en ontwikkelingen voor haar ogen ontstaan. Samengevat? “Van reisadviseur, waarbij mensen blanco binnenstapten, werd onze functie meer commercieel verkoopmedewerker. Men nam een boek mee naar huis en kwam met de uitgezochte reis terug in de winkel. Maar ik zie dat de functie als adviseur weer terug is. Men snuffelt online en komt met vragen de winkel binnen.”

Natascha zelfportretJonge generatie

Het is dus zeker niet waar dat alleen ouderen nog een reiswinkel opzoeken.  “Juist de jongere generatie zoekt speciale dingen. Het is een type klant wat graag meer maatwerk krijgt. En ook vaak op de hoogte wil zijn van politieke situaties en de veiligheid van een reis. Denk aan landen als Turkije en Egypte.” Natascha vindt het erg leuk om klanten te helpen met specifieke wensen. “Pas heb ik mijn eerste boeking gemaakt via Riksja. Ik heb wat zitten neuzen in de Travel Planner en zo een klant kunnen helpen aan dat extra’s wat hij zocht.”

Product is passie

“De eerste vijf jaar van mijn carrière werkte ik voor BTI , onderdeel van Holland International, dat was echt een zakenreisbureau. Het werk bestond voornamelijk uit ticketverkoop aan bedrijven. Eigenlijk had dat weinig te maken met het werk wat ik nu al zo lang doe.

Ik vind het adviseren en reizen uitzoeken met de klant echt mooi werk. Het product wat je verkoopt is tegelijk je passie.”  Wanneer je Natascha spreekt, weet je gelijk dat je tegenover een warme persoonlijkheid staat. Ze noemt zichzelf sociaal, gezellig, een tikje chaotisch, maar ook een echte controlfreak noemt. Maar die controle is op een werkdag soms lastig vast te houden, weet ze.

Hectiek

“Vroeger was de ‘black Saturday’ een begrip. Het nieuwe jaar begon met het boeken van je zomervakantie. Je kon dan topdrukte verwachten. Nu zijn de boekingen veel meer verspreid. Dat wil niet zeggen dat er geen drukke dagen meer zijn.  In de winkel is de afwisseling van de dag groot. Dat maakt het juist leuk. Overigens is TUI een hele fijne werkgever. We worden altijd goed op de hoogte gehouden van actualiteiten en doordat we ook callcenteruren draaien, ben je landelijk betrokken bij de organisatie. Als er chaos is op Schiphol, ben je ook echt aan de beurt op dit 0900-nummer.”

Natascha in Thailand (1 van 1)Klant is koning

Op het TUI reisbureau in de binnenstad van Heerlen zitten de medewerkers niet stil af te wachten op binnendruppelende klanten. “We benaderen inwoners van de regio actief door op een braderie te staan met een popcornmachine en regelmatig acties te bedenken. Ook bellen we de klanten op als ze terug zijn van een reis en krijgen ze een handgeschreven welkom-thuiskaartje. Erg leuk is het als mensen in de winkel hun ervaringen komen vertellen!”

Reiskriebels

“Nadeel van dit werk is dat je wel altijd met reiskriebels rondloopt!”, zegt Natascha lachend. Met haar gezin en kinderen van 12 en 15 jaar oud zoekt ze dan ook graag leuke bestemmingen. Een rondreis door Mexico of een bezoek aan Toronto om familie van vaders kant op te zoeken, daar draait haar familie de hand niet voor om. “Het gaat echt niet om de luxe vakanties, maar ik vind het belangrijk om de kinderen iets van andere culturen mee te geven. Mijn vader is van Iraanse komaf. Dat land staat nog op onze bucketlist!”

Natascha managet met plezier haar TUI-winkel. Naast haar 36-urige werkweek komt ze graag tot rust met lekker eten en drinken, en zijn yoga en hardlopen onmisbare activiteiten in haar leven. “Vooral na een hectische dag is het heerlijk je hoofd leeg te maken en lekker te sporten. Zo begin ik ’s-Morgens weer fris aan een nieuwe werkdag!”

Natascha egypte

 

Bericht delen: