Even kletsen met … Colinda Scholtz (Reiscreaties)

Copy of Interview blogsColinda Scholtz heeft vaak aan één woord genoeg om de juiste reis samen te stellen voor haar klanten. Met een conversie van 98 procent is ze dan ook een van de finalisten van de verkiezing ‘Beste Zelfstandig Reisadviseur van Nederland’ 2019. Dit vinden wij een gesprek waard, want hoe doet ze dit? Heeft ze speciale krachten? Hulp van bovenaf? Of is Colinda simpelweg een natuurtalent in het creëren van de mooiste reizen? 

Je bent op je twintigste al begonnen in de reiswereld, een jonge vogel die ondertussen hoog heeft leren vliegen.

“Klopt, ik ben ruim 16 jaar geleden begonnen bij een touroperator voor busreizen. Vervolgens ben ik manager geweest van meerdere reisbureaus. Door het winnen van prijzen, meedoen aan verkiezingen en jarenlange ervaring bij reisbureaus, heb ik een duidelijk beeld gekregen van wat ik goed deed én tegelijkertijd wilde veranderen. Dat laatste was moeilijk als manager bij een reisbureau.”

In deze rubriek gaan we regelmatig in gesprek met reisprofessionals. Om jullie beter te leren kennen, maar ook om elkaar te inspireren met leuke tips & tricks. 

Wil jij ook een keer je verhaal vertellen? Laat het ons weten!

Ben je daarom ZRA geworden?

“Ja. Ik merkte dat de wereld van het reizen veranderde. Klanten van het reisbureau wilden naar minder bekende bestemmingen, op een andere manier reizen en van de gebaande paden af. Ik wilde graag alle - en dus ook deze - klanten bedienen en dat kon niet bij het reisbureau. Daarnaast zag ik een enorme meerwaarde in persoonlijk contact, en het opbouwen daarvan, met je klanten. Ook dat is lastig bij een reisbureau.”

jk-35135-unsplash

Wat doe je nu anders dan bij het reisbureau? 

“Ik heb nu veel contact met mijn klanten. Ik ken de meesten door en door waardoor een bijzondere band is ontstaan. Zijn ze jarig? Dan ligt er een doosje bonbons in de brievenbus. Een overlijden van een naaste? Ook dan steun ik ze waar ik dat kan. Deze persoonlijke band maakt het voor mij makkelijker om de perfecte reis samen te stellen. Ik heb vaak aan één woord genoeg.

Daarnaast besteed ik veel tijd aan mijn reisvoorstellen. Ik neem de klanten direct mee op reis aan de hand van prachtige foto’s, filmpjes en talloze tips. Eenmaal geboekt? Dan krijgen ze van mij een reispakket dat perfect past bij de reis. Gaan ze op citytrip, dan geef ik ze een reisgids van de desbetreffende bestemming cadeau. Ook stuur ik een lijstje mee met mijn persoonlijke tips als excursies en tours die ze natuurlijk nog bij kunnen boeken.”

Ligt er bij thuiskomst ook iets op de deurmat? 

“Zeker. Een zelfontworpen ‘welkom thuis’ kaart, maar ook een kortingsbon om die prachtige foto’s vast te leggen in een memorabel fotoboek. Ook laat ik ze meteen nadenken over een volgende reis door middel van een inspiratiebrief met leuke tips. Zodra we thuiskomen van vakantie dromen we vaak allemaal toch alweer over de volgende...”

Welke reactie van een klant is je het meeste bij gebleven?

“Ik kreeg een belletje van klanten die op dat moment een rondreis door Oost-Amerika maakten. Ze hadden het zo erg naar hun zin en waren zo blij met alles wat ik voor ze had geregeld. Of ik direct al een voorstel wilde maken voor hun volgende vakantie. Ze wilde namelijk hetzelfde jaar nog naar West-Amerika. Dat geeft een heerlijk gevoel, alsof je de wereld aankan. Hier doe je het allemaal voor.”

Mooie rondreis naar Amerika boeken? Reis met ons mee in het volgende filmpje! 

Reis met ons mee naar Amerika 7C Riksja Travel

Even iets anders, welke zelfgemaakte reis is jou bij gebleven? 

“Brazilië! Samen met een vriendin heb ik een prachtige rondreis door dit Zuid-Amerikaanse land gemaakt. We zijn gestart in Rio de Janeiro waar constant iets nieuws te ontdekken viel. Van de zonsondergang bij het strand van Arpoador, de samba in Lapa en de wandeling door de straten van Santa Teresa. Daarnaast hebben we de highlights Brasília, Salvador da Bahia en Praia do Forte en de spectaculaire Iguaçu watervallen bezocht.

Ook hebben we een aantal nachten in het Amazonegebied geslapen. We gingen echt even terug in de tijd, dat was fantastisch. Geen elektriciteit en douchen met koud water. Gewoon genieten van de natuur. We eindigden onze rondreis op de prachtig stranden van Brazilië. Met het geluid van de zee op de achtergrond genoten we in gedachten opnieuw van de reis. Van al het moois wat we hadden gezien en gedaan.”

Brazilie 9 alternatieven

Hoe omschrijf jij de perfecte Riksja-reiziger?

“De sportieve en actieve reiziger die niet in massale accommodaties wil verblijven. De reiziger die de natuur en cultuur van een land wil ontdekken en deze waardeert. De reiziger die van de gebaande paden afwijkt, maar wel alles van te voren geregeld wil hebben om gekke verrassingen voor te zijn.”

Heb je gouden tips voor Riksja Retail? 

“Ik zou het systeem iets gebruiksvriendelijker willen maken. Op dit moment moet je voor een aanpassing in een bouwsteen bellen, het zou fijn zijn als dat gewoon in het systeem gedaan kan worden. Ook zou ik graag de vluchten direct in het systeem willen kunnen boeken. Dan heb je alles compleet bij een organisatie.”

Ps: heb je een leuke tip voor je mede ZRA’s? 

“Richt je op beleving in je reisvoorstel. Ik voeg foto’s en video’s toe, veel tips en informatie over de bestemming, maar ook wat ze kunnen verwachten bij het hotel of hoe de reis er ongeveer uit zal gaan zien.”

Heb je gouden tips voor Riksja Retail? 

“Ik zou het systeem iets gebruiksvriendelijker willen maken. Op dit moment moet je voor een aanpassing in een bouwsteen bellen, het zou fijn zijn als dat gewoon in het systeem gedaan kan worden. Ook zou ik graag de vluchten direct in het systeem willen kunnen boeken. Dan heb je alles compleet bij een organisatie.”

Wil jij ook een keer je verhaal vertellen? Laat het ons weten!

Bericht delen: